Veel gestelde vragen

Is het gevaarlijk?

Nee. De lokale mensen en zeker de pygmeeėn hebben de neiging om overdreven hard weg te rennen bij ontmoetingen met olifanten. Hetgeen paniek zaait en niet nodig is. Of zo'n olifant is zelf geschrokken en al bezig zich uit de voeten te maken of staat rustig te eten en heeft je (nog) niet gezien. En er zijn voldoende bomem om achter te gaan staan. Slangen, met name de Gabonese pofadder, komen voor. Afgesloten broekspijpen zijn aan te raden.

Is het zwaar?

Ja, het kan wel zwaar zijn. Als je bijvoorbeeld met teveel gewicht op pad gaat, wat we willen voorkomen. Soms gaat het steil omhoog en weer omlaag en de doorwadingen van de riviertjes (moerasachtig) kosten energie (hoewel de verslagen van 2004 en KMA 2007 niet representatief zijn, zo erg is het niet). Een goede fysieke conditie is vereist.

Kan ik onderweg afhaken?

In een uiterste geval. We hebben al iemand met 'oerwoudstress' meegemaakt, die toch over een goede conditie beschikte. Onze ervaring is dat het eerder tussen de oren zit. Dus je moet ook psychisch voorbereid zijn op de groene wereld zonder mensen.

Zijn er veel insekten of slangen?

Muggen zijn er nauwelijks. Mieren zijn er soms. Met name de bosbijen kunnen lastig zijn, zeker als je onbedoeld niet al te ver van een nest kampeert, maar daar hebben we oplossingen voor.

Waarom is het aardig duur?

Air France heeft een bijna-monopolie in Gabon en prijzen voor retourtickets op Libreville in het hoogseizoen beginnen rond 1500 euro. Verder vraagt de Gabonese staat via het WWF sinds 2006 een 'entree' voor de nationale parken van 5000 CFA (7,50 euro) per persoon per dag, hetgeen gelijk staat aan het dagloon van een gids. Bedenk wel dat deze entreekosten het goede doel van het beheer van het oerwoud dienen. Ook het 'adventurefood' is niet goedkoop.