Minkebe

Het Minkebe oerwoud ligt in het noordoosten van Gabon en strekt zich uit tot de grenzen met Kameroen in het noorden en Congo-Brazzaville in het oosten. Het is het laatste Afrikaanse regenwoud dat een aaneengesloten geheel vormt ter grootte van ongeveer half Nederland. Een deel bestaat zelfs uit primair bos, ofwel bos 'dat altijd daar geweest is'. In 1997 is Minkebe tot nationaal park uitgeroepen en daarmee beschermd gebied geworden. Het WWF Minkebe-projekt zorgt voor maatregelen die het woud moeten behouden, zoals de bestrijding van illegale houtkap en stroperij.    

Aan de noordwestelijke kant van Minkebe, tegen de Kameroenese grens, ligt het dorp Minvoul. In de omgeving daarvan zijn veel agglomeraties van de Baka, een pygmeeėn-volk. Echter, de dominante bevolkingsgroep in de regio (en het gehele noorden van Gabon) is de Fang. De Baka leven van oudsher van de jacht op wild en hebben altijd een vorm van ruilhandel met de Fang gevoerd om landbouwprodukten. De economische positie van de Baka wordt echter steeds zwakker. De olifantenjacht is officieel verboden, maar wordt de pygmeeėn oogluikend toegestaan omdat het hun belangrijkste bron van inkomsten is.

Om de Baka uitzicht te bieden op alternatieve manieren van levensonderhoud en dus het stropen van olifanten in te dammen, probeert het WWF Minkebe-projekt een vorm van ecotoerisme te stimuleren. In 2004 zijn we met o.a. Baka als gidsen op pad gegaan.

   

Makokou, aan de zuid- oostelijke kant van Minkebe, is de kleinste van de 9 regionale hoofdsteden van Gabon en is ooit onstaan als garnizoensplaats. In 2002 heeft de plaats een facelift gekregen ter ere van het bezoek van de president voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. Het is te zien aan de nieuw geteerde wegen. Er is weinig infrastrukuur voor toerisme, er zijn bars en er is een markt, maar een bank is niet te vinden.