Gabon

Gabon is een van de beter bewaarde geheimen van Afrika. Het is nog altijd dicht bedekt met oerwoud en is naar Afrikaanse maatstaven dunbevolkt met zijn ongeveer 1,3 miljoen zielen. Door de rijkdom aan olie en mineralen heeft het voor Afrika een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking. Verschillende zogenaamde Bantu stammen hebben de regio altijd al bewoond, maar vanaf de 18e eeuw heeft een sterke migratie van de Fang vanuit het Noorden (Kameroen) plaats gehad. Zij vormen een dominante bevolkingsgroep. Midden 19e eeuw verwief Frankrijk het als protectoraat, hetgeen ook de officiële landstaal Frans verklaart. Gabon verwierf meer bekendheid toen Albert Schweizer er in 1913 zijn hospitaal vestigde, in het dorp Lambarene. Onafhankelijkheid werd verkregen in 1960.

Klimaat

In het algemeen regent het vooral 's nachts. Tegen acht uur in de morgen is de lucht meestal weer opgehelderd.

  • Januari/Februari, korte droge seizoen: aanbevolen voor toerisme, weinig regen, aangename temperatuur (22/25°C). Het water in de rivieren staat echter laag, hetgeen vervoer per pirogue vertraagt.
  • Mei, korte regenseizoen: veel regen en erg warm (30°C), maar mooi licht voor het maken van foto's.
  • Juni/Juli/Augustus, lange droge seizoen: weinig regen, erg aangename temperatuur, maar minder zon dan in het korte droge seizoen. Wederom laag water in de rivieren, hetgeen vervoer per pirogue vertraagt.
  • November/December, lange regenseizoen: heel veel regen, hoog water in de rivieren, erg warm.

Nationale parken

In 2002 zijn 13 gebieden in Gabon officieel tot natuurreservaat benoemd. Lees over de nationale parken.

Geld

De munteenheid is de CFA (Communauté Financielle Africaine), een soort Afrikaanse franc. 100 CFA had altijd een vaste waarde van 1 Franse franc, dus nu 0,15 Euro. Contante US dollars en Euro's zijn gemakkelijk te wisselen.

Veiligheid

Vergeleken met andere Afrikaanse landen is Gabon zeer veilig.

Muziek

In het noorden van Gabon en in Kameroen is Bikutsi populair. Têtes Brûlées uit Kameroen bracht Bikutsi op geheel nieuwe wijze.