Zonne-energie

Henk Vermeer uit Tilburg houdt zich al sinds 1975 bezig met zonne-energie. In 1998 is hij in Ghana neergestreken en bedient van hieruit voor het Duitse bedrijf Energiebau Sunergy de Afrikaanse markt. Het gaat om installaties, die worden geplaatst op overheidsgebouwen, hospitaals, privé woningen, noem maar op. En zijn villa terrein is tevens zijn showcase: 100% zelfvoorzienend als het moet. Er wordt 25 jaar garantie gegeven op de installaties, degelijk spul dus. Dat huis van hem is trouwens ook van een degelijkheid, die je alleen in Beieren tegenkomt. En het ligt prachtig.

Bas had me uitgenodigd om met hem en zijn Ghanese vriend Harry mee te gaan, omdat de laatste zijn huis en zijn boerderijtje van zonnepanelen wil voorzien. Harry (hij heeft vast ook een Ghanese naam) heeft fortuin gemaakt met een coffeeshop op de Nieuwmarkt te A. We kregen dus een uitgebreide rondleiding.

De daken van het kantoorgebouw en het woonhuis zijn geïmpregneerd met een materiaal dat straling in stroom omzet. Deze wordt samen met de stroom van de zonnepanelen verzameld in de gele kast (foto middenonder), die een maximaal vermogen van 3500 W heeft. Als er teveel wordt opgewekt en alle batterijen zijn vol, wordt er aan het publieke net teruggeleverd (backdelivery). Als er te weinig wordt opgewekt, wordt in teweede instantie het publieke net gebruikt en in derde instantie de batterijen. Dat laatste gebeurt dus als het publieke net een blackout heeft, hetgeen bij ons ondenkbaar is, maar hier nogal eens voorkomt. De rode kast doet niets anders dan monitoren en zorgen dat de spanning constant 230 V blijft. Dan is er nog de boiler (foto rechtsonder), die water uit een door zonnepanelen verwarmd buizensysteem benut. Al met al is het rendement van zonne-energie hier zo'n 2,5 maal zo groot als in Nederland.